به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
متن سوال:
تمامی ۳۰۰ آیهای که در شان امیرالمؤمنین علیه السلام آمده را با آدرسهایشان میخواهم؟
متن پاسخ:
با عرض سلام خدمت شما کاربر گرامی
به عنوان مقدمه عرض میکنیم که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در خطابهی گرانسنگ غدیر میفرمایند:
مَعَاشِرَ النَّاسِ... وَ مَا نَزَلَتْ آيَةُ رِضًى إِلَّا فِيهِ وَ مَا خَاطَبَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا إِلَّا بَدَأَ بِهِ وَ لَا نَزَلَتْ آيَةُ مَدْحٍ فِي الْقُرْآنِ إِلَّا فِيه.
هان مردمان!... آیهی رضایتی در قرآن نیست مگر این که درباره اوست و خدا هرگاه ایمان آورندگان را خطابی نموده به او آغاز کرده است و آیه ستایشی نازل نشده مگر درباره او.
علاوه بر آن، در کتابهای شیعی و سنی این روایت از ابن عباس نقل شده است که:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: مَا فِي الْقُرْآنِ آيَةُ يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِلَّا عَلِيٌ سَيِّدُهَا وَ أَمِيرُهَا وَ شَرِيفُهَا وَ مَا مِنْ أَحَدٍ مِنْ أَصْحَابِ مُحَمَّدٍ إِلَّا وَ قَدْ عُوتِبَ فِي الْقُرْآنِ إِلَّا عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ فَإِنَّهُ لَمْ يُعَاتَبْ فِي شَيْءٍ مِنْهُ. (شواهد التنزيل لقواعد التفضيل؛ عبیدالله بن عبدالله حسکانی؛ ج۱؛ ص. ۶۷)
و همچنین: فِي مُسْنَدِ أَحْمَدَ بْنِ حَنْبَلٍ قَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ مَا فِي الْقُرْآنِ آيَةٌ إِلَّا وَ عَلِيٌ رَأْسُهَا وَ قَائِدُهَا وَ شَرِيفُهَا وَ أَمِيرُهَا... نهج الحق و كشف الصدق ۲۰۹ الثانية و الثمانون نزول كرائم القرآن في علي ع..... ص: ۲۰۹)

هر آيه كريمه اى كه با خطاب يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا در قرآن عظيم نازل شده، على بن ابى طالب عليه السّلام به عنوان امير و شريف و سيّد آنان مورد خطاب خداى سبحان قرار گرفته است. هيچ يك از اصحاب مصطفى صلى اللَّه عليه و آله نيست كه مورد عتاب و سرزنش قرآن واقع نشده باشد، به جز على عليه السّلام كه در هيچ جا مورد معاتبه قرار نگرفته است.
در مورد سوال شما یعنی آیاتی که در شأن امیرالمومنین علیه السلام نازل شده و آدرس آنها، به چند مورد زیر به عنوان مرجع اشاره مینمائیم و با مراجعه به منابع ذکر شده میتوانید به آیات و روایات ذیل آن آگاهی کامل پیدا کنید:
یکی از علمای سنی قرن پنجم هجری به نام حاکم ابوالقاسم حسکانی، کتابی نوشته شده است به نام شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، که در این کتاب ضمن بیان مقدمهای درباره اهل بیت و به ویژه امیرالمومنین علیهم السلام، ۲۱۰ آیه از قرآن، که در فضائل ایشان نازل شده است را آورده است.
این کتاب توسط آقای احمد روحانی ترجمه شده است و سال ۱۳۸۰ ش در قم توسط انتشارات دارالهدی به چاپ رسیده است.
همچنین کتاب شواهد التنزیل را آقای یعقوب جعفری تحت عنوان "سیمای امام علی علیه السلام در قرآن" ترجمه کرده است که توسط انتشارات اسوه در سال ۱۳۸۱ش در قم به چاپ رسیده است. علامه حلّی رحمه الله نیز کتابی در دلائل امامت امیرالمومنین علیه السلام نوشته است به نام اَلفَین، که در آن بیش از هزار دلیل بر عصمت امام آورده است؛ این کتاب توسط آقای جعفر وجدانی ترجمه شده است و سه قسمت دیگر در تکمیل کتاب اضافه کرده است، در یکی از قسمتهای اضافه شده، بیش از ۲۰۰ آیه از قرآن در اثبات خلافت امیرالمومنین علیه السلام، آورده است و در انتها اذعان کرده است که این آیات گوشه ای از آیاتی است که در فضائل امیرالمومنین علیه السلام آمده است.
امیدواریم پاسخ پرسش خود را یافته باشید.
خواهشمندیم در صورت وجود هرگونه سوال جدید دربارهی این موضوع یا پرسشهای دیگر، آن را با ما در میان گذاشته تا مجدداً با یکدیگر در ارتباط باشیم.

|