درسی از خطابهي غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
درسی از خطابه ی غدیر
در سلسله درس هاي قبلي به توحيد تنزيهي در خطابه ی غدير پرداختيم وحالا ادامه ی درس توحيد تنزيهي از شماره هاي قبل:
«وَعَظُمَ في اَرْكانِهِ ، وَاَحاطَ بِكُلِّ شَيءٍ عِلْماً وَ هُوَ في مَكانِهِ»(1)
این هم تنزیهی است. تمام کسانی که عالِم و دانشمندند باید حرکت کنند که عِلم پیدا کنند. من برای این که بفهمم منزل فلان آقا کجا و چگونه است، نباید بنشینم، بلکه باید حرکت کنم و به آن جا بروم. برای انجام خیلی از آزمایش ها، باید به آزمایشگاه رفت. برای این که بدانیم کامپیوتر چیست، باید سراغ کامپیوتر برویم.
پس برای احاطه ی علمی باید حرکت کرد. نمی توان ایستاد و احاطه پیدا کرد. هر کسی که بر کسی یا چیزی احاطه دارد، باید یا تغییری در مکانش بدهد یا آن چیز را به خدمتش بیاورند. برای این که بدانم در یک ظرف چیست، یا باید ظرف را برایم بیاورند، یا من نزد آن بروم.
اما خدا در عین حال که جا به جا نمی شود، به هر چیزی احاطه دارد.
«وَ كُلُّ أَمْرٍ إِلَيْهِ يَعُودُ»(2)
این هم تنزیهی است. ما موجودی را نمی شناسیم که همه ی کارها به او برگردد. تمام موجودات اینگونه اند که یکسِری از کارها به آنها برمی گردد و یک سِری کارهای دیگر به دیگران؛ اما تنها خداوند متعال است که تمامی امور به او برمی گردد. پس خدا غیر از آن موجودات و موجودیتی است که ما می شناسیم.
مدیریتِ ما طوری است که همه ی کارها به مدیر برنمی گردد؛ بلکه در یک سطح محدودی برمی گردد.
«قُدُّوسٌ سُبُّوحٌ»(3)
قُدُّوس یعنی مقدّس است. سُبُّوح هم یعنی مُسبَّح است (تسبیح شده)؛ یعنی خدا چون منزّه است و غیرقابل تشبیه است، هم قدّوس و هم سبّوح است.
«قُدُّوسٌ سُبُّوحٌ» تکرار نیست؛ بلکه تنزیه اوّلی از دومی و دومی از اوّلی است. قدّوس یعنی منزّه است. سبّوح بعدی یعنی از این تسبیح هم منزّه است.
مثلاً می گویند: فلانی خیلی عالِم است. من که یک شاگرد معمولی هستم، می گویم: عِلم ایشان خیلی بالاست، من نمی توانم بشناسم. می گویند: از این هم که تو می گویی ـ من نمی توانم بشناسم ـ بالاتر است؛ چون این که می گویی در حدّ ظرف ذهن توست. اما اگر یک استاد در سطح خودش بگوید: من نمی شناسم، حقّش را ادا کرده است؛ لذا من که می گویم او را نمی شناسم، خیلی بزرگ است، تسبیح کردم؛ ولی او از تسبیح من هم منزّه است؛ «قُدُّوسٌ سُبُّوحٌ، رَبُّ الْمَلآئكَةِ وَالرُّوحِ».(4)
منابع:
(1). سروش آفتاب / قسمت 1 :64.
(2). همان.
(3). همان.
(4).همان.
ادامه ی اين درس را در شماره ی بعدي خواهيد خواند.

|
تاریخ درج: 29/06/1392 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1548