خوف و رجا
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
خوف و رجا
وقتي معصومین علیهم السلام به مردم مي فرمايند: «بايد بين خوف و رجا باشيد و خوف و رجا در قلبتان با هم همسان و مساوي باشد»،[3] خودشان هم اينگونه اند.
با اين که مقام عصمت کبري دارند؛ ولي مانند ساير مردم، هم از خدا خوف دارند و هم به رحمت خدا اميدوارند. اين ها نکته هاي توحيدي و اخلاقي مهمّی است.
پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله در ابتدای بخش دوم، صفحه ی 62 مي فرمايند:
وَأُقِرُّلَهُ عَلي نَفْسي بِالْعُبُودِيَّةِ [4] و اکنون به بندگی خویش و پروردگاری او گواهی می دهم.
يعني همان گونه که در قلبم است به زبان نیز مي آورم و تصديق مي کنم.
وَ أَشْهَدُ لَهُ بِالرُّبُوبِيَّةِ وَأُؤَدّي ما أَوْحي بِهِ إِلَي حَذَراً مِنْ أَنْ لا أَفْعَلَ فَتَحِلَّ بي مِنْهُ قارِعَةٌ لايَدْفَعُها عَنّي أَحَدٌ [5] و وظیفه ی خود را در آن چه وحی شده انجام می دهم؛ مباد از سوی او عذابی فرود آید که کسی را یارای دور ساختن آن از من نباشد.
آن چه را که خدا بر گردن من گذاشته ادا مي کنم، برای اين که مي ترسم اگر انجام ندهم، عذاب ريشه کن کننده اي بر من وارد شود که هيچکس نتواند آن عذاب را از من بردارد.
عبوديت و خدا ترسی پيامبر اکرم صلّي الله عليه وآله به حدّی است که در انجام مأموريتي که خدا بر عهده ی ایشان گذاشته است، در مقابل120هزار نفر اقرار
مي فرمایند:« اگر فرمان و مأموریت خدا را انجام ندهم، مي ترسم عذابی بر من نازل شود که هيچکس نتواند از من دفاع کند.» (یعنی در اينجا شفاعت پذيرفته نيست) این هم نکته ی مهمی است.
خدا ترسی بندگان عالم
قرآن کریم می فرماید:
إنَّما يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَمآءُ [6]
«هر آینه از میان بندگان او، تنها عالمان از او می ترسند.»
پيامبران و اولياي خدا در رأس خدا ترسان اند؛ ترس از عظمت خدا و ترس از کوچکي عبوديت خودشان! و اين ترس باعث بندگي شان مي شود، ضمن اين که به خدا اميد دارند.
منابع:
[3] يَحْذَرُ الْآخِرَةَ وَ يَرْجُوا رَحْمَةَ رَبِّهِ؛ از آخرت مي ترسد و به رحمت پروردگارش اميد دارد.» زمر: 9
امام صادق علیه السلام مي فرمایند: «ینبغی للمؤمِنِ أن یخافَ اللهَ خوفاً كأنّه یُشرِفُ علی النّارِ و یرجُوهُ رجاءً كأنَّهُ من اهلِ الجنّةِ.»؛ سزاوار است بنده مؤمن آن چنان از خدا بترسد که گويي در کنار دوزخ قرار گرفته و مشرف بر آتش است و آن چنان به او اميدوار باشد که گويي اهل بهشت است. مجموعه ورام صفحه 377
[4] . سروش آفتاب / قسمت 2 :74
[5] . سروش آفتاب / قسمت 2 :74
[6] . الفاطر(35): 28

|
تاریخ درج: 16/04/1393 | کد مطلب: 2 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1763