درسی از خطابه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
معرفی ولیّ
رسول اکرم صلّی الله علیه و آله در بخش سوم خطابه می فرمایند:
«مَعاشِرَالنّاسِ، إِنَّهُ آخِرُ مَقامٍ ....، فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ هُوَ مَوْلاكُمْ وَإِلاهُكُمْ، ثُمَّ مِنْ دونِهِ رَسولُهُ وَنَبِيُّهُ الْمخاطِبُ لَكُمْ، ثُمَّ مِنْ بَعْدي عَليٌّ وَلِيُّكُمْ وَ إِمامُكُمْ بِأَمْرِاللَّهِ رَبِّكُمْ» [9]
أميرالمؤمنين؛ علي عليه السّلام را به عنوان ولیّ و مولا معرفی می فرمایند؛ لذا اول از مولويّت خدا اسم مي برند و می فرمایند:
«بعد از خدا، مولاي شما رسول اوست که الآن با شما صحبت مي کند.»
يعني من از خدا مولويّت گرفته ام و مولويّت به معناي سرپرستی و جانشيني است که مسلّط بر اموال و انفس مردم است.
تکنولوژی تبلیغ
يکي از نکات برجسته اي که پيامبر اکرم صلّي الله عليه وآله در تمام خطابه رعايت فرموده اند اين است که مرتب مي فرمايند:
«من از طرف خدا حرف مي زنم و مأمور هستم تا علي عليه السّلام را از طرف خدا معرفي کنم. » یکی از مباحث تکنولوژی تبلیغ در خطابه ی غدیر این است که اگر محتوای تبلیغ انسان ـ چه کالای مادی، چه تئوری علمی و چه مطلب دینی ـ وصل به یک بِرند یا شرکت بزرگ باشد، اعتبارش بیشتر است.
پیامبر اکرم صلّي الله عليه وآله از همان ابتدا خودشان را متصل به خدا و عالم الوهیّت معرفی می فرمایند.
يعني از شاخصه هاي بزرگ پيامبران و ائمه عليهم السّلام اين است که هيچ حرفي را به خودشان نسبت نمي دهند و یک ديگر را از طرف خداوند متعال معرفي
می فرمایند. در واقعه ی عظيم غدیر هم که مردم را جمع کردند و أميرالمؤمنين، علی عليه لسّلام را معرفي فرمودند، آن را از جانب خدا دانسته اند.
از اول تا آخِر خطابه مرتب خواسته اند که بفرمایند من مأمور خدايم.
رسول گرامی اسلام درفراز دیگری می فرمایند:
« وَ أَنَا ـ (وَاللَّهِ) ـ خاتَمُ الْأَنْبِياءِ وَالْمُرْسَلينَ والْحُجَّةُ عَلي جَميعِ الْمخْلوقينَ مِنْ أَهْلِ السَّماواتِ وَالْأَرَضينَ.» [10]
و همانا من فرجام پیامبران و برهان بر آفریدگان آسمانیان و زمینیانم.
يعني پيامبر اکرم صلّي الله عليه وآله خاتم اند؛ بعد از ایشان پيامبر و شريعتي نخواهد بود. ضمن اين که ايشان حجت اند بر تمام اهل آسمانيان و زمينيان.
بنابر آيات کريمه ی قرآن، به جز پيامبر اکرم صلّي الله عليه وآله بقیه ی پیامبران نسبت به نبوّت و رسالت خویش چنین ادّعایی نداشته اند که:
ما بر جميع مخلوقين از اهل آسمان ها و زمين حجّت ايم.
|
تاریخ درج: 30/05/1393 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1350