معرفی کتاب
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
کتاب عدل
مطابق آموزه های اهل بیت علیهم السلام توحید و عدل، اساس دین اسلام دانسته شده اند .اما اصل عدل چیست؟ عادل دانستن خدا به این است که به او چیزهایی را که به خاطر انجام دادن آن ها تو را سرزنش کرده ( اموری که قبح عقلی و شرعی مانند ظلم ...... دارند) ،نسبت ندهی.
پس اساس دین اول معرفت خدا و اعتقاد به الوهیت اوست و دوم بنده ای که با اختیار و آزادی معبود خود را عبادت می کند با فرض اعتقاد به اختیار بنده است که ثواب و عقاب الهی در مورد افعال اختیاری نیز به تبع همین تکالیف ، قابل پذیرش می شود.
همه اینها با قبول اصل عدل امکان پذیر می گردد و اگر کسی منکر اختیار بندگان باشد و گناهان را به خدا نسبت دهد ، اصل عدل را انکار کرده است.

کتاب عدل نوشته ارزشمند دکترسید محمد بنی هاشمی در سه جلد(دفتر) تنظیم شده است.
دفتر اول بحث عدل الهی در عالم تکوین شامل دو بخش کلی است: بخش اول با عنوان نظام ربوبی در عالم تکوین شامل سه فصل به ترتیب:
1- مراحل مقدماتی خلق خدا در عالم تکوین ،2- بدا،3-قدرت در مخلوقات مختار خداوند و بخش دوم مباحثی جامع در اثبات منزه بودن خداوند از بی عدالتی و ظلم در عالم تکوین دارد که شامل مفاهیم عدل و فضل الهی ،تحقق عدل و فضل الهی در عالم تکوین ،حکمت و بلایا و شرور تکوینی می باشد.
دفتر دوم به مباحث عدل الهی در عالم تشریع اختصاص دارد که در سه بخش به ترتیب1- امر بین امرین در افعال اختیاری بندگان(حقیقت فعل اختیاری،استطاعت، نفی جبر و نفی تفویض )2-توحید ربوبی در اعمال اختیاری و معانی مشیت،اراده،قضا و اذن و.....3-اثبات عدل خدا در عالم تشریع(گناهان بندگان،عفو عقوبت الهی در دنیا و آخرت) تنظیم شده است.
در دفتر سوم با عنوان عدل الهی حسن اعتماد به خداوند به بیان آثار عملی اعتقادبه توحید و عدل الهی پرداخته شده است که محورهای اصلی آن موضوعات رضا ،تسلیم،صبر،توکل،تفویض و موضوع ولایت تکوینی اهل بیت علیهم السلام است.
شایان ذکر است که دفتر چهارم نیز با موضوعات سعادت و شقاوت،صنع خداوند در ایمان بنده،روح ایمان ، روح القدس ،درجات ایمان و ارزش ایمان و تردد خداوند در مورد قبض روح مومن در دست تالیف می باشد.
این ها مباحثی است که از سویی به توحید پروردگار و از سویی به عدل مربوط می شودو در این دفاتر تحت عنوان عدل مطرح شده است.

|
تاریخ درج: 21/08/1393 | کد مطلب: 12 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 2579