پاسخ یک سوال
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
متن سوال:
سلام می خواستم بدونم بعد از قیامت كه تكليف همه معلوم شد آدما تا كی در بهشت و جهنم میمانند و خلاصه آخرش چی میشه؟

متن پاسخ:
عرض سلام و تشکر خدمت شما کاربر گرامی
در جواب به سوال شما، که در مورد زندگی ابدی پس از مرگ بود، این موارد میتواند مفید باشد:
مشخص است که تا روز قیامت نه تنها انسانها، بلکه همه موجودات از بین میروند. ما تا به حال چیزی را ندیده ایم که ابدی باشد و در نتیجه مفهوم « ابدی» برای ما معنا ندارد. برای روشن تر شدن موضوع به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شخصی از ابتدای تولد کور بوده و هیچ چیز را ندیده باشد. آیا برای او مفهوم « دیدن » یا به طور ساده تر «رنگ» معنایی دارد؟ آیا میتوانید به او بفهمانید که سیب سرخ، سرخ است؟
به همین ترتیب برای ما انسانهایی که تا کنون تجربه ای یا درکی از « ابدیت » یا باقی ماندن تا ابد را نداشتهایم، فهمیدن معنای آن ناممکن است ولی در عین حال سعی میکنیم برای آن ذهنیتی ایجاد نمائیم که البته این صورت ذهنی، هیچگاه منطبق بر اصل موضوع نمیتواند باشد. زیرا مانند مثال بالا، تا از چیزی تجربه ای نداشته باشیم ، قادر به درک آن نیستیم. برای روشن شدن، باز مثالی در این زمینه میزنیم: فرض کنید از شما میخواهند که یک موجود عجیب و غریب در ذهنتان بسازید یعنی تصور کنید.
چه چیزی را تصور میکنید، مثلاً یک موجود دارای دو سر و شش چشم و .... درست است که تا کنون آن را ندیده اید و تجربه نکردهاید، ولی برای ساخت آن از چیزهایی کمک گرفته اید که تا کنون دیده اید. شما سر داشتن، چشم داشتن، بدن داشتن و انواع حیوانات را دیده اید و تجربه کردهاید که میتوانید اکنون آن موجود خیالی را بسازید. بنابراین ما نمیتوانیم از مفهوم جاودانگی سر در بیاوریم. اما برای این که بدانیم این مفهوم وجود دارد یا نه یک راه وجود دارد.
باید از کسی بپرسیم که خود خالق ابدیت و از بین رفتن است. کسی که خالق جاودانگی و فنا است.
دلیل این رجوع کاملاً منطقی است. زیرا ما از بسیاری موارد اطلاعی نداریم ولی به دلیل اینکه به خالقی دانا و حکیم ایمان داریم، آن موارد را پذیرفته ایم.
مثلاً تاکنون شخصی به نام ابلیس را ندیده ایم، ولی چون خدای حکیم وجود آن را تأیید کرده، به وجود او معتقدیم؛ حال به چند آیه از کلام خداوند دانا در قرآن اشاره میکنیم که فرموده اند بعد از حسابرسیِ روز قیامت، چه میشود.
در قرآن کریم، 86 آیه مبنی بر « خلد » یا جاودانه بودن در بهشت یا جهنم آمده. معنای خلد در لغت نامه ها چنین آمده:
لسان العرب، ج3، ص: 164 : خلد: الخُلْد: دوام البقاء فی دار لا یخرج منها. = در جایی برای همیشه ماندن و از آن خارج نشدن
پس با این معنا به آیات زیر توجه کنید:
وَ بَشِّرِ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْانهارُ كُلَّما رُزِقُوا مِنْها مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقاً قالُوا هذَا الَّذی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ وَ أُتُوا بِهِ مُتَشابِهاً وَ لَهُمْ فیها أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ هُمْ فیها خالِدُون (بقره/25)
كسانى كه ایمان آورده و كارهاى صالح كرده اند نویدشان ده كه بهشتها در پیش دارند كه جویها در آن روان است و چون میوهاى از آن روزی شان شود، بگویند این همان است كه قبلا روزى ما شده بود، و نظیر آن به ایشان بدهند، و در آنجا همسران پاكیزه دارند و خود در آن جاودانند.
وَ الَّذینَ كَفَرُوا وَ كَذَّبُوا بِآیاتِنا أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فیها خالِدُون (بقره/39)
و كسانى كه كافر شوند و آیه هاى ما را دروغ شمارند اهل جهنم اند و خود در آن جاودانند.
خالِدینَ فیها لا یخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذابُ وَ لا هُمْ ینْظَرُون (بقره/162)
در حالى كه جاودانه در آن خواهند بود و عذاب از ایشان تخفیف نمىپذیرد و مهلت داده نمی شوند.
أُولئِكَ جَزاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ جَنَّاتٌ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْانهارُ خالِدینَ فیها وَ نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلین (آل عمران/136)
آنها هستند كه پاداش عمل شان آمرزش پروردگار است و باغ هایى كه از زیر درختان آن نهرها جارى است جاوید در آن بهشتها متنعم خواهند بود و چه نیكو است پاداش نیكوكاران عالم.
از این آیات برداشت میشود که هم در بهشت و هم در جهنم، پس از حسابرسی های طولانی و بخشیده شدن آنانی که باید، عدهای تا ابد در بهشت از نعمت های بی وصف الهی بهره میبرند و عدهای هم تا انتها درد و رنج و عذاب می کشند.
باز تذکر میدهیم که ما درکی از مفاهیم « تا ابد » و « تا انتها » نداریم و تنها با استناد به کلام خدای حکیم آن را میپذیریم.

|
تاریخ درج: 08/02/1394 | کد مطلب: 12 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 2385