مقاله
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
جایگاه مقام امامت در آیات و روایات
توجه به مفهوم وجايگاه امامت نشانگر اعتقادي بودن اين اصل است در قرآن کريم درباره ابراهيم خليل عليه السلام و امامت او مي خوانيم:
« و اذ ابتلي ابراهيم ربه بکلمات فاتمهن قال اني جاعلک للناس اماماً وقال و من ذريتي قال لاينال عهدي الظالمين »(1).
هنگاميکه پروردگار ابراهيم او را به حوادثي آزمود و او از عهده ي تمامي آنها به خوبي برآمد خداوند فرمود: اينک تو را براي مردمان "امام" قرار دادم.
ابراهيم پرسيد: و از فرزندان من؟ خداوند فرمود: پيمان "امامت" من ستمکاران را نخواهد رسيد.
بنابراين امامت عهدي از سوي پروردگار و مقامي بس بلند است که عصمت لازمه ي آن است و از اين روي به جعل ونصب خداوند تحقق مي پذيرد.
و از سوي ديگر ،تعبيرات حديث مشهور ثقلين به گونه اي است که نشان ميدهد امام به ضميمه ي قران کريم، جانشين به حق پيامبر صلي الله عليه و آله در تمامي ابعاد نبوت و رسالت است (بجز نبوت تشريعي در امام) و اين دو هرگز از يکديگر جدا نمي شوند و در کنار هم از آئين اسلام و آموزه هاي نبوي حکايت مي کنند.
پيامبر صلي الله عليه و آله فرمودند:«اني مُخَلِّفٌ فيکم الثقلين کتاب الله و عترتي اهل بيتي انظرو کيف تخلفوني فيها » (2)
واژه « مُخَلِّفٌ » نشانگر اين است که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله بايستي از سوي خداوند جانشين معرفي کند و از ضميمه قرآن به اهل بيت بر مي آيد که جانشين او تنها جنبه ي حاکميت سياسي و زمام داري اجتماعي ندارد، بلکه در تمامي شئون و ابعاد شخصيت رسول الله صلي الله عليه و آله جانشيني دارد به جز نبوت تشريعي و قانون آوري که خود بارها تذکر فرمود:
«يا علي انت مني بمنزله هارون من موسي اِلّا انه لا نبي بعدي » (3)
اي علي تو نسبت به من جايگاه هارون را داري نسبت به موسي بجز اينکه پس از من پيامبري نخواهد بود (و پس از موسي پيامبري ادامه يافت) و در حديث حضرت کاظم عليه السلام آمده:«الإمامةُ هي النور» (4).
و نيز در روايت مشهور حضرت رضا عليه السلام مي خوانيم:
« اِنَّ الاِمامةَ منزلة الانبيا وارث الاوصيا(5) و.. اِنَّ الاِمامة خلافة الرسول ومقام اميرالمومنين والحسن والحسين و.. إنّ الامامة زمام الدين و نظام المسلمين وصلاح الدنيا و عِزّ المومنين و.. إنَّ الامامة اُسّ النامي و فرعه السامي. »
خلاصه مضمون عبارت اين که :امامت پايه ي بالنده ي اسلام و شاخه ي بلند آن است.
امامت از جهت منزلت وشأن و موقعيت و ژرفايي برتر از دسترسي خردهاي مردمان است که بتواند با رأي وانتخاب خود امامي برپا کنند.
از اين روي پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله امام و امامت را جاي نشيني همه جانبه ي خود معرفي کرده، او را داراي مقامات والا دانسته و در طول بيست و اندي سال پيامبري خود مقام امامت و برتري هاي علي عليه السلام را گوشزد فرموده و شئون مهّم او را همچون سرپرستي و ولايت در تکوين و تشريع ،ابلاغ متن دين،تبيين و تفسیر قرآن و احکام ،زمام داري و حکومت جامعه ،علم غيب،عصمت،شجاعت و پهلواني و...تذکر فرمودند.
منابع:
مقدمه کتاب "سروش آفتاب"
1- بقره/124
2- کافي1/293+شرح نهج البلاغه ج 6/375
3- کافي1/199
4- کافي8/25
5- کافي1/198

|
تاریخ درج: 26/02/1394 | کد مطلب: 14 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 2178