درسی از خطابه غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
ادامه از شماره قبل
معرفی اميرالمؤمنين عليهالسلام
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله سپس اميرالمؤمنين عليهالسلام را این گونه معرفی می فرمایند:
«وَ هُوَ عَلِي بْنُ أَبي طالِبٍ أَخي وَ وَصِيّي وَ مُوالاتُهُ مِنَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ أَنْزَلَها عَلَي. مَعاشِرَالنّاسِ، إِنَّ عَلِيّاً وَالطَّيِّبينَ مِنْ وُلْدي مِنْ صُلْبِهِ هُمُ الثِّقْلُ الْأَصْغَرُ وَالْقُرْآنُ الثِّقْلُ الْأَكْبَرُ »:
« و او علی، فرزند ابی طالب، برادر و وصّی من است.ولایت و سرپرستی او حکمی از سوی خداست که بر من فرو فرستاده است. هان مردمان! همانا علی و پاکانِ از فرزندانم از نسل او یادگار گران سنگ کوچک ترندو قرآن یادگار ارزشمند بزرگتر.»
جالب است؛ آن جا فرمودند كه امام متّقين ميتواند تمام علم من را دارا باشد، اين جا ميفرمايند: اين قرآن و علي و اهل بيت من عليهم السلام با هم هستند و چون پاك و معصوم اند، ميتوانند اين علوم را داشته باشند. ايشان ثقل اصغرند، در كنار قرآن كه ثقل اكبر است.
سپس پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله ،در ادامه می فرمایند:
«فَكُلُّ واحِدٍ مِنْهُما مُنْبِئٌ عَنْ صاحِبِهِ وَ مُوافِقٌ لَهُ، لَنْ يَفْتَرِقا حَتّي يَرِدا عَلَيالْحَوْضَ »:
«هر یک از این دو از دیگر همراه خود حکایت می کند و با آن سازگار است.آن دو هرگز از هم جدا نمی شوند تا در حوض کوثر بر من وارد شوند.»
لذا كساني كه ميخواهند قرآن شناس باشند، بايد بدانند كه قرآن شناسان كساني هستند كه قرآن شناسيشان را از اميرالمؤمنين عليه السلام و ائمه معصومين عليهم السلام آموخته اند.
مطالبي كه از خطابه روشن ميشود مانند يك پازل است که وقتی كنار هم چيده مي شود، يك منظرهي بسيار زيباوجالب را به وجود مي آورد.
پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله ميفرمايند: امام المبين و امام المتقين ميتواند تمام علوم را داشته باشد.
ایشان سپس در بخش چهارم بحث ديگري را فرموده اند که بسیار جالب است. رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله ميفرمايند:
«مَعاشِرَالنّاسِ، هذا عَلِي أخي وَ وَصيي وَ واعي عِلْمي »:
«هان مردمان ! این علی است برادر و وصی و نگاهبان و ظرف دانش من »
این علی، ظرف علم من است؛ هر مقدار از دانش را بريزم، اين علی ميگيرد. ظرف اميرالمؤمنين عليه السلام، تمام علوم و دانش من را داراست.
«وَ خَليفَتي في اُمَّتي عَلي مَنْ آمَنَ بي وَعَلي تَفْسيرِ كِتابِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ وَالدّاعي إِلَيْهِ »:
«و جای نشین من در میان امت وایمان آورندگان به من و بر تفسیر کتاب خدا ، او مردمان را به سوی خدا بخواند.»
پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله، اميرالمؤمنين عليه السلام را هم ظرف و نگهدار علم خود و هم خليفهي خودشان بر تفسير كتاب خدا معرفي ميفرمایند..
جانشيني و خلافت در جاهاي مختلف معانی مختلف دارد؛ ولي خلافت پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله در سه حوزه ی اخلاق و علم و قدرت است. سپس می فرمایند.
«وَالْعامِلُ بِما يَرْضاهُ وَالْمحارِبُ لاِعْدائهِ وَالْمُوالي عَلي طاعَتِهِ وَالنّاهي عَنْ مَعْصِيَتِهِ »:
« و به آن چه موجب خشنودی خداست عمل کند و با دشمنان او ستیز نماید. او سرپرست فرمانبرداری خدا باشد و بازدارنده از نافرمانی او .»
باطن آیات قرآن
رسول اکرم صلی الله علیه وآله درقسمت پنجم خطابهی غدیر ميفرمايند:
«وَ مانَزَلَتْ آيَةُ رِضاً في الْقُرْآنِ إِلاّ فيهِ»:
«آیهی رضایتی در قرآن نیست مگر درباره ی او »
هر جا در قرآن آيه ی رضايتي نازل ميشود، علي عليه السلام در رأس هِرَم آن است و درباره ی اوست؛ يعني باطن آیه، اميرالمؤمنين عليه السلام است و آيه مُشاراليه ايشان است واین همراهي قرآن و عترت در بهترين معناست .
«وَلا خاطَبَ اللَّهُ الَّذينَ آمَنُوا إِلاّبَدَأ بِهِ، وَ لانَزَلَتْ آيَةُ مَدح في الْقُرْآنِ إِلاّ فيهِ وَلاشَهِدَ اللَّهُ بِالْجَنَّةِ في ﴿هَلْ أَتي عَلَي الْاِنْسانِ﴾ إِلاّلَهُ وَلا أَنْزَلَها في سِواهُ وَلامَدَحَ بِها غَيْرَهُ »:
«و هرگاه خداوند ایمانیان را خطابی نموده ، به او آغاز کرده و آیه ی ستایشی نازل نگشته مگر درباره ی او و در سوره ی ﴿ هل اتی علی الانسان ﴾ گواهی بر بهشت نداده مگر برای او و آن را در حق غیر او فرود نیاورده و به وسیله آن جز او را نستوده است.»
پیامبر صلی الله علیه وآله درقسمت دهم خطابه ميفرمايند:
«مَعاشِرَالنّاسِ، أَقيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ كَما أَمَرَكُمُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ، فَإِنْ طالَ عَلَيْكُمُ الْأَمَدُ فَقَصَّرْتُمْ أَوْنَسِيتُمْ فَعَلِي وَلِيُّكُمْ وَمُبَيِّنٌ لَكُمْ :
«هان مردمان ! نماز را به پا دارید و زکات بپردازید ، همان سان که خداوند عزّوجلّ امر فرموده است. پس اگر زمان بر شما دراز شد و کوتاهی کردید و یا از یاد بردید، علی صاحب اختیار و تبیین کننده ی بر شماست.»
«وَ هُوَ وَ مَنْ یَخْلُفُ مِنْ ذُرِّيَّتي يُخْبِرونَكُمْ بِماتَسْأَلوُنَ عَنْهُ وَيُبَيِّنُونَ لَكُمْ ما لاتَعْلَمُونَ. »:
«همانا او و جانشینانش از فرزندان من به پرسش هایتان پاسخ داده ، آن چه را نمی دانید به شما می آموزند.»
«اَلا إِنَّ الْحَلالَ وَالْحَرامَ أَكْثَرُمِنْ أَنْ أُحصِيَهُما وَأُعَرِّفَهُما فَآمُرَ بِالْحَلالِ وَ اَنهَي عَنِ الْحَرامِ في مَقامٍ واحِدٍ فَأُمِرْتُ أَنْ آخُذَ الْبَيْعَةَ مِنْكُمْ ،» :
« هان !روا و ناروا بیش از آن است که آن ها را شمارش کرده ، یکباره به روا فرمان دهم و از ناروا باز دارم ؛ از این روی مامورم که از شما پیمان بگیرم .»
آگاه باشید که حلال و حرام بيشتر از آن است كه من در اين جا همه را بشمارم و به شما بگويم و امر به حلال و نهي از حرام كنم.
پس از شما بيعت مي گيرم كه با اميرالمؤمنين علی عليه السلام بيعت كنيد و حلال و حرام را از او بشناسيد.
هم چنین پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله میفرمایند:
«وَقُلْتُ: لَنْ تَضِلُّوا ما إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِما»:
«و من نیز گفته ام : مادام که به آن دو - قرآن و امامان - تمسّک کنید ،گمراه نخواهید شد.»
يعني در يك دستتان قرآن باشد و در دست دیگرتان خطابه ی غدير كه نماينده ي عترت است.
 |
تاریخ درج: 26/02/1394 | کد مطلب: 2 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1760