معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
قبرستان باب الصغیر (3)
قبرستان باب الصغیر چهارمین قبرستان دنیا در شهر دمشق در سوریه ی امروزی قرار دارد. این قبرستان محل دفن بعضی از فرزندان امامان شیعه علیهم السلام و صحابی رسول خدا صلی الله علیه و آله می باشد. از میان این صحابه ی بزرگ قبر بلال حبشی یار و اذان گوی پیامبر صلی الله علیه و آله از همه مهم تر است.
بلال پس از رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگامی که لشكر اسلام در زمان خلیفه ی اول در مدينه آماده ی عزيمت براي فتح شام شد ، از خلیفه ی اول اجازه عزيمت خواست. او گفت :« هر آنچه خواهی كن ولي دوست داشتم نزد من در مدينه می ماندی و اذان مي گفتی.» ، بلال نپذيرفت و با لشکر به دمشق آمد و در «داريا» ، يكی از روستا های اطراف شهر دمشق ساكن شد و سرانجام در سال بيست هجری در سن 63 سالگي وفات يافت. قبر بلال حبشی بزرگترين قبر در داخل اين بقعه است كه در ميان قبور ديگر متمايز و اطراف آن نيز با محفظه ای از شيشه پوشانده شده است . تاريخ سنگ قبر 635 هجری قمری است.
آرامگاه بلال حبشی گنبدی به رنگ سبز دارد و سومين گنبد از در ورودی قبرستان باب الصغير است . اين گنبد ، در سال 1007 هجری قمری و نیز در سال 1289 هجر ی مرمت شد . درسال 1361 هجری قمری این بنا در آتش سوخت و اداره اوقاف آن را بازسازی كرد.

قبر منسوب به عبدالله بن امّ مكتوم صحابی حضرت محمد صلی الله علیه و آله و از مسلمانان نخستين نیز در این قبرستان است . او كاتب و حافظ قرآن بود و در مواردی بسيار ، به هنگام غزوات، جانشين آن حضرت در مدينه می شد. در كنار ديواره ی شرقی قبرستان باب الصغير، يعنی در دوم آن و به موازات قبور سكينه و امّ كلثوم اتاق كوچكي ، بدون گنبد و با سنگ هاي سياه ديده می شود ، كه برروی آن نوشته شده است: "هذا قبر امّ مكتوم صحابي رسول الله" صلّي الله عليه وآله.
قبر اصحاب دیگری چون اوس بن اوس ، وائله بن الاسقع ، فضاله بن عبید و سهل بن ربیع انصاری نیز در این قبرستان می باشد.
عده ای از زنان بنی هاشم و منسوبان رسول خدا صلی الله علیه و آله نیز در این قبرستان به خاک سپرده شده اند . از ایشان می توان به حمیده دختر مسلم بن عقیل، فضه خادم حضرت زهرا سلام الله علیها ، اسماء بنت عمیس و میمونه دختر امام حسن علیه السلام اشاره نمود.
قبور برخی از سلاطین دمشق مانند معاویه ابن ابی سفیان ، یزید بن معاویه لعنت الله علیهم ، صلاح الدین ایوبی و ولید بن عبدالملک نیز در این قبرستان می باشد .
در قبرستان باب الصغير ده ها تن از علمای بزرگ اسلام ، زهّاد ، فقها ، محدّثان ، اديبان و . . . نیز آرميده اند. از این جمله می توان به شمس الدین ذهبی، ابن هشام نحوی ، ابن رجب حلی، ابن قیم جوزی، ابن تیمیه ، بهلول و قطب الدین شیرازی اشاره کرد.
پی نوشت : ابن سعد – طبقات الکبری – جلد پنج/ اسد الغابه فی المعرفه الاصحاب – ابن اثیر- جلد پنج

|
تاریخ درج: 10/08/1396 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 840