درسی از خطابهی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ادامه مبحث از شماره قبل
روایتي هست که میفرماید " اَوَّلُ مَن خَلَقَ اللّه نور نَبیِّک" اولین مخلوق خداوند نور پیامبر صلی الله علیه و آله است و روایت دیگري كه" خَلَقَ اللّه الاَشیاءَ بِالمَشیَّة " . خداوند اشیا را به نور مشیّت آفریده است و مشیّت وجود نورانی خاتمالانبیا صلی الله علیه و آله است. اما جنبهي تشريعي و اكتسابي نور، علمی است که امام به مردم یاد میدهد. چنانكه امام علوم حلال و حرام و احكام و مسائل فقه را به مردم ميآموزند و دربارهي علوم فیزیک، طبيعيات، پزشکی و نجوم و هیأت به ايشان آموزش ميدهند ميشود " الامامالمُبين ". پس امام بهخاطر نورانيت و تابناكياش ميشود الامامالمُبين و نوري كه ميتاباند و روشني ميكند یکی نور تکویني است و یکی نور تشریعی. نور تكويني بهواسطهي مراتب آفرينش است و نور تشریعی همان است که امام در اثر بیان و آموزش و گفتار و آثاري كه در ميان مردم دارد به آنها
مي تاباند. لذا حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام " الامامالمُبین " است و وقتیکه " الامامالمُبین " است ظرفیت گیرایی همهي علوم را دارد.
" وَ کُلُّ عِلمٍ عُلِّمتُ فَقَد اَحصَیتُهُ فی اِمامِ المُتَّقین وَ ما مِن عِلمٍ اِلّا وَ قَد عَلَّمتُهُ عَلیّا وَ هُوَ الاِمامُ المُبینُ الَّذی ذَکَرَهُ اللّه فِی سُورَةِ یس: وَ کُلَّ شَيءٍ اَحصَیناهُ فی امامٍ مُبین".
این مُبین، هم صفت امام است و هم صفت هرچیز که در امام احصا شده است. الامام المُبین داراي تمام علوم است و بر دیگران فضیلت دارد.
او حق است و سواي او بقیه باطلاند. رابطهی بین حق و باطل منفصلهي حقیقیه است؛ مثل اینکه يك عدد، یازوج است یا فرد.
یعنی اگر عددي زوج باشد فرد نیست و اگر فرد باشد زوج نیست. امیرالمؤمنین علیه السلام حق است و غیر از ايشان همه حق نیستند و باطلاند.
هرچیز اگر حق نباشد پس باطل است و اگر باطل نباشد پس حق است؛ فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ إِلَّا الضَّلَالُ . غير از حق بهجز گمراهی چیست؟ پس امیرالمؤمنین علیه السلام حق است؛ "قَدتَبَیَّنَ الرُشدُ مِنَ الغَی"، و بقیه باطل هستند و البته كه جمع بین حق و باطل هرگز ممکن نیست.
و السلام.

خلاصه درس ششم:
1- عقل فطري بر شباهت هر چه بيشتر نائب و منوبٌ ٌعنه حكم ميكند.
2- شخصيت پيشوايان و الگوهاي ديني ما (پيامبر و ائمه علیهم السلام) را سه پايه اصلي تشكيل ميدهند: اخلاق (فردي و اجتماعي)، علم و قدرت
3- در دروس قبل نشان داديم علوم وهبي عين قدرت است. درنتيجه علم از اخلاق و عصمت مهمتر است و بيشتر مورد تأكيد پيامبر صلی الله علیه و اله-در خطابه قرار گرفته است. پيامبر صلی الله علیه و اله ، بحث علم اميرمؤمنان علیه السلام را ذيل سه عنوان «علم و دانش کلی»، «تفسير قرآن» و «علم حلال و حرام» مطرح ميكنند.
4- علم و دانش: پيامبر اكرم صلی الله علیه و اله ، اميرمؤمنان علیه السلام را با عناوين مختلفي معرفي ميكنند: «امام المتقين» را محل نزول علم بيپايان ولي و نبي ميخوانند؛ امير مؤمنان را «الإمام المبين» مينامند كه به معني محل فرود علوم كلي الهي است.
5- الامام المبين يعني امامي كه هم خودش نور است و هم نور ساطع ميكند؛ چه تكويني، چه تشريعي و تبليغي. الامام المبین، ظرفیت گیرایی تمام علوم را دارد . "وَ کُلُّ عِلمٍ عُلِّمتُ فَقَد اَحصَیتُهُ فی اِمامِ المُتَّقین وَ ما مِن عِلمٍ اِلّا وَ قَد عَلَّمتُهُ عَلیّا وَ هُوَ الاِمامُ المُبیِنُ الَّذیِ ذَکَرَهُ الله فِی سُورَهِ یس {وَ کُلَّ شَیٍ اَحصَیناهُ فی الامامٍ المُبین} "
6- تكويني يعني نورانيّت وجود ديگران به واسطه امام است. پیرامون خلقت نورانیّت پیغمبر و ائمه علیهم السلام و اینکه حتّی نور وجود بهشت، فرشتگان، زمین و آسمان از نور وجود آنها آفریده شده است، فصول مفصلی در کتابهای حدیثی داریم. «اَوَّلُ مَن خَلَقَ الله نورِ نَبیِّک» و روایت دیگر « خَلَقَ اللّه الاَشیاءَ بِالمَشیَّة». خداوند اشیاء را به نور مشیّت آفریده است و مشیّت وجود نورانی خاتم الانبیاء صلی الله علیه و اله است.
7- نور تشریعی نوری است که امام با بیان و گفتار به مردم آموزش میدهد. تكويني به خلقت و آفرينش برميگردد؛ اما تشريعي به راهنماييها و حيطهي اختيار بندگان براي رهروي
8- امام حامل همهي علوم است و درنتيجه بر ديگران رجحان دارد و حق است. نسبت بين حق و باطل مانند عدد زوج و فرد است؛ اگر عددي زوج باشد، فرد نيست و بالعكس. امام حق است و همه غير از امير مؤمنان غير حقاند و بالتبع باطل.

|
تاریخ درج: 10/08/1396 | کد مطلب: 7 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1172