قرارهای اخلاقی
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
خشم و غضب
یکی از صفات منفی وجودیمان که باید بکوشیم آن را در کنترل خودمان در آوریم، خشم و عصبانیت است. بدیهی است که ما نمیتوانیم هیچ وقت خشمگین نشویم، ولی باید بکوشیم خشم را در کنترل خود در آوریم تا خشم ما، عنان زندگی ما را در دست نگیرد و باعث آسیب زدن به خود و اطرافیانمان گردد.
این آسیب کاملا ناخودآگاه است؛ چرا که زمانی که خشم وجود ما را فرا میگیرد، عقل که همواره باید فرمانروای وجود ما باشد، کنار میرود و خشم سکان دار کشتی جان ما میشود و واضح است که چنین ناخدایی انسان را جز به ورطهی نابودی نخواهد برد.
پس از آن ما خشمگین میشویم چون به آثار خشم آگاه نیستیم. امام صادق علیه السلام میفرمایند: «خشم کلید تمام بدیها است.» ( کافی- جلد سه – باب الغضب). خشم، ایمان انسان را نابود میکند و هرکس که بر خشم خود تسلط ندارد بداند که پایههای ایمانش لرزان است ( کافی – جلد ۵ – بابا الغضب). از طرفی در هنگام عصبانیت این ما نیستیم که فرمان میدهیم و فراموش نکنیم کاری که بر پایهی عقل انجام نشود نتیجهای جز تباهی ندارد.
امیرالمومنین علیه السلام میفرمایند: «از خشم بپرهیزید که اولش دیوانگی و آخرش پشیمانی است.» ( وسایل الشیعه – جلد ۱۲ – صفحه ۱۳).
این که چرا خشمگین میشویم و نمیتوانیم خشم خود را کنترل کنیم، ریشه در صفات اخلاقی ما دارد. کمی فکر کنیم که چه چیزی در وجود ما آن قدر ضعیف شده که به سرعت خشم توانسته است بر ما پیروز شود. این صفات بسیار هستند ولی امام صادق علیه السلام در روایتی از حضرت مسیح علی نبینا و آله و علیه السلام برخی از آنها را خود شیفتگی، غرور، گردن کشی و تحقیر مردم میدانند (خصال- شیخ صدوق).

بی تردید اگر ما اسیر غرور و خود بزرگ بینی نشویم و هنگام ملاقات با مردم نه تنها خود را از ایشان برتر ندانیم بلکه حتی به خود یاد آور شویم که او ممکن است از من بهتر و پرهیزگار تر باشد (امام رضا علیه السلام- تحف العقول – صفحه ۴۴۳). و یا هنگام طغیان و گردن کشی و یا تحقیر مردم به خاطر بیاوریم ما نیز انسانی هستیم که قابلیت اشتباه و گناه داریم و نیازمند بخشش پروردگار هستیم، آیا بار دیگر دچار خشم و غضب خواهیم شد؟ یا با مردم آن گونه رفتار میکنیم که توقع داریم پروردگارمان با ما رفتار نماید؟ کنترل خشم ممکن است کاری دشوار باشد به خصوص هنگامی که حق با ماست یا در موقعیت ظلم و بی عدالتی قرار میگیریم ولی اگر در این هنگام به فواید کنترل خشم واقف باشیم و آنها را برای خود تکرار کنیم، راحت تر میتوانیم خشم خود را کنترل کنیم و تصمیم درست بگیریم.
به خاطر داشته باشید خداوند به کسی که خشم خود را کنترل کند وعدهی ایمان و خشنودی خویش را داده است. معاملهی سختی نیست این که خشم خود را کنترل کنیم و در عوض خداوند در روز قیامت دلمان را از رضایت خود لبریز مینماید ( امام صادق علیه السلام-همان).
اگر خشمگین شویم ولی برای رضای خدا، بتوانیم خشم خود را فرو بریم، علاوه بر آن که بخشش خدا در روز قیامت نصیبمان میشود در این دنیا نیز خداوند عیبهای ما را میپوشاند ( امام صادق علیه السلام-همان).
فرو خوردن خشم هم انعکاس دنیایی و هم تاثیر اخروی در زندگی ما دارد. بیاییم با خود پیمان ببندیم تا بر رفتارمان مسلط شویم و خشمگین نشویم. تمرین کنیم و خود را مورد محاسبه قرار دهیم تا کم کم بتوانیم این صفت منفی وجودیمان را پاک کنیم.
التماس دعا برای موفقیت همگی

|
تاریخ درج: 29/09/1396 | کد مطلب: 3 | تعداد نظرات: 1 | تعداد بازدید: 1375