معرفی دشمنان
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ابو اعور سلمی
هنگامهی جنگ صفین بود. ابو اعور سلمی از سرداران سپاه معاویه لعنت الله علیه بود. سالها بود که کینهی امیرالمومنین علی علیه السلام را در دل داشت و صفین جای تلافی بود. او که از نزدیکان خلیفهی سوم بود از کسانی بود که بر ضد امیرالمومنین علیه السلام در قتل خلیفه سوم گواهی داده بود.
ابو اعور از هنگام امضای گواهی تا آغاز جنگ صفین، در کنار معاویه لعنت الله علیه بود و پس از آن، فرماندهی گروهی از سپاه شام برای جنگ با سپاه امام علی علیه السلام در جنگ صفین را بر عهده داشت.
ابو اعور پس از ورود به عراق، شریعهی فرات را محاصره کرد و اجازه استفاده از آن را به سپاه امیرالمومنین علیه السلام نداد، اما سرانجام کوفیان بر آنان پیروز شدند و آبشخور را تصرف کردند. او در طول روزهای جنگ، چندبار با چندین نفر از سرداران سپاه کوفه درگیر شد. هنگامی که جنگ به مرحلهی اوج خود رسید و سپاهیان امیرالمومنین علیه السلام به فرماندهی بزرگانی چون مالک اشتر نخعی به پیروزی نزدیک شدند، عمر و عاص حیلهی حَکَمیت را به کار گرفت.

پس به نیرنگ عمروبن عاص، قرآنها را بر نیزه کردند و دو سپاه به حکمیت دعوت شدند، ابو اعور هم در میان آنها بود که قرآن را بر سرش گذاشت و دو سپاه را به حکمیت فراخواند. او در زمان نوشتن صلح نامهی حکمیت در پایان جنگ، به پیش انداختن نام امام علی علیه السلام بر معاویه لعنت الله علیه و نامیدن آن حضرت به لقب «امیرالمؤمنین» اعتراض کرد و نزاعی بر سر این موضوع درگرفت.
چون صلح نامه نوشته شد و کسانی از دو سپاه بر آن شهادت دادند، ابو اعور هم از جانب سپاه شام، یکی از گواهان بود (تاریخ طبری- جلد چهار).
ابواعور از دشمنان سرسخت امام علی علیه السلام بود، به طوری که نوشتهاند امام علیه السلام پس از جنگ صفین، او و برخی دیگر از یاران معاویه لعنت الله علیه را در قنوت نماز لعن میکردند ( یحیی بن معین – بلاذری- جلد ۲).
پس از به شهادت رسیدن امیرالمومنین علیه السلام وقتی یاران معاویه لعنت الله علیه با جانشین ایشان امام حسن مجتبی علیه السلام بیعت نکردند و ایشان را مجبور به قبول خلافت معاویه کردند که ابو اعور سلمی در بین ایشان بود.
پس از انعقاد صلح میان معاویه و امام حسن علیه السلام، امام برخی از یاران معاویه مانند عمرو عاص و ابو اعور را سخت مورد انتقاد قرار داده و ابو اعور را از کسانی خواندند که پیامبر صلی الله علیه و آله آنان را لعن کرده است ( ابن اثیر – الکامل – جلد سه)
ابو اعور سرانجام به عنوان یکی از فرماندهان در لشکر کشی به سوی مصر شرکت کرد و دیگر از او خبری در تاریخ نیامده است.

|
تاریخ درج: 14/10/1396 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1131