معرفی دشمنان
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
سعد بن ابی وقاص
نام کاملش سعد بن مالک بن وهیب بود و به سعد بن ابی وقاص معروف بود. پدرش مالک بن وهیب بن عبد مناف مشهور به ابی وقاص و مادرش حمنه دختر ابوسفیان بن امیه بود. سعد هشتمین کسی بود که مسلمان شد و همراه اولین گروههای مهاجرین به مدینه هجرت کرد. او که در جنگهای بدر و احد و خندق و خیبر شرکت کرده بود، اولین کسی بود که در راه اسلام در مکانی به نام سریه عبید بن حارث به دشمن تیر انداخته است. سعد در فتح مکه نیز از پرچمداران اسلام بود.
پس از وفات رسول خدا صلّی الله علیه و آله بر طبق برخی روایات سعد به همراه گروهی بود که در خانهی فاطمه سلام الله علیها جمع شدند و در آن مکان به مقداد قول دادند که با امیرالمومنین علی علیه السّلام بیعت کنند (شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید جلد دو). هرچند بعد از بیعت عمومی مردم با خلیفهی دوم سعد به قول و پیمان خود عمل نکرد. سعد در دورهی حکومت خلیفهی دوم محبوب شد و مورد حمایت خلیفه بود.
او را به عنوان فرمانده قادسیه به جنگ با ساسانیان به ایران فرستاد. پس از جنگ، خلیفهی دوم او را به خلافت کوفه که تازه به دست مسلمانان فتح شده بود گماشت و سعدبن ابی وقاص ساخت بنای مسجد کوفه و دارالامارهی کوفه را آغاز کرد.

در سال ۲۱ قمری خلیفهی دوم سعد بن ابی وقاص را به جهت شکایت اهل کوفه برکنار کرد. خلیفهی دوم در پایان عمر سعد را در شورای شش نفرهی انتخاب جانشین قرار داد و سعد در نهایت با حمایت از عبدالرحمن بن عوف باعث شد عثمان خلیفهی سوم شود.
عثمان نیز پاداش این خوش خدمتی را با پس دادن ولایت کوفه و هدیه نمودن قریه ای به نام هرمز پاسخ گفت (بلاذری- فتوح البلدان).
در هنگام خلافت امیرالمومنین علیه السّلام سعد با او بیعت نکرد. گروهی میگویند علت، حسادت سعد به امیرالمومنین علیه السّلام بود و این که او خود را شایستهی خلافت میدید (شیخ مفید الحمل صفحه ۱۹۷). سعد در جنگهای جمل و صفین از هیچ گروهی حمایت نکرد و زمانی که معاویه خلیفه شد تسلیم معاویه نیز نشد و قبول نکرد که سب امیرالمومنین علیه السّلام را بگوید. گویی خودش از این انتخاب خود پشیمان شده بود ولی راه جبرانی نمییافت تا جایی که وقتی معاویه علت را از او پرسید گفت: «مگر نمیدانی حدیث منزلت و حدیث رایت و آیهی مباهله در مورد علی است. من اگر یکی از این سه را داشتم برایم کافی بود و آن را از هزاران شتر سرخ موی خوشتر میداشتم» (ابن اثیر اسدالغابه جلد سوم).
سعد سرانجام در قصرش در سرزمین عتیق که نزدیک مدینه بود از دنیا رفت و او را در بقیع به خاک سپردند. سعد بن ابی وقاص از دوازده همسرش بیست پسر داشت که عمر سعد فرمانده سپاه کوفه در واقعهی کربلا یکی از فرزندانش بود.

|
تاریخ درج: 14/12/1396 | کد مطلب: 1 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 553