معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ربابه خانم برغانی قزوینی
ربابه خاتون در خانواده ای دانشمند و فقیه در قرن سیزدهم به دنیا آمد. پدرش محمد صالح برغانی قزوینی از روحانیون سرشناس امامیه بود که موسس مسجد و مدرسه صالحیه در قزوین میباشد و از او بیش از ۳۰۰ کتاب و رساله به جای مانده است. مادرش آمنه خانم قزوینی نیز از علمای دانشمند و زنان فاضل عهد خود بود. همچنین عموی ربابه خاتون نیز ملا محمد تقی برغانی معروف به شهید ثالث بود.
ربابه خانم در یکی از شهرهای اطراف قزوین به نام ساوجبلاغ میزیست. شهر ساوجبلاغ علمای شیعی بزرگی را در خود پرورانده است.
ربابه خانم مقدمات زبان عربی و ادبیات را در خانوادهاش و در همان سنین کودکی آموخت. فقه و اصول و تفسیر و حدیث را از پدر و عمویش آموخت. پس از این که به اصول فقه و حدیث مسلط شد برای آموختن حکمت و فلسفه نزد آخوند شیخ ملا اقای حکمی رفت و در این علوم نیز تبحر پیدا کرد.

ربابه خانم پس از ازدواج با میرزا هبه الله رفیعی قزوینی برای آموختن عرفان در کلاسهای درس عمو و برادرش شرکت میکرد. در آن زمان ربابه خانم در جایگاه درس و وعظ و ارشاد قرار گرفت و اجازهی استنباط احکام شرعی و دادن فتوا را دریافت نمود.
ربابه بانو در کارهای عام المنفعه زیادی شرکت میکرد و همواره در قزوین به عنوان امید و پناهگاه مستمندان و درماندگان شناخته میشد. او سخنرانیها و مجالس سخنرانی سیاسی نیز برگزار میکرد و بر ضد ناصرالدین شاه و درباریان نزدیک او سخنرانی میکرد. بارها خبر سخنرانیهای او را به دربار ناصرالدین شاه رساندند ولی ناصرالدین شاه به خاطر جایگاه والای این بانو در میان مردم قزوین هیچگاه به او معترض نشد.
ربابه خانم شعر نیز میسرود و از او دیوان شعری به عربی و فارسی در شرح مناقب خاندان عصمت و طهارت و امام حسین علیه السلام باقی مانده است.
دیگر آثار نثر او رساله ای در عرفان، کتاب زکات، کتاب ارث و کتاب امامت است که تمامی این آثار در کتابخانه فرزندش سید محمد واعظ رفیعی قزوینی (بحرالعلوم) موجود است. این بانوی عالم و فرزانه سرانجام در سال ۱۲۹۷ از دنیا رفت و در ساوجبلاغ به خاک سپرده شد.
منبع: بانوان عالمه و آثار آنها

|
تاریخ درج: 17/04/1397 | کد مطلب: 7 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 709