معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
عمرو بن جناده انصاری
عمرو نوجوانی بود که به همراه پدر و مادرش در مکه زندگی میکرد. پدرش جناده بن حرث از یاران امیرالمومنین علیه السلام بود. زمانی که امام حسین علیه السلام از بیعت با یزید سر باز زدند و راهی مکه شدند، عمرو به همراه خانواده اش در مکه به سر میبرد که همچون دیگران برای مراسم حج احرام بسته بودند. هنگامی که پسر رسول خدا صلی الله و علیه و آله حج خود را نیمه کاره رها کردند و راهی کوفه شدند، جناده بن حرث تصمیم به همراهی با امام حسین علیه السلام گرفت. همسر او بحریه دختر مسعود خزرجی نیز اجازه خواست تا به همراه فرزند نوجوانش عمرو، همراه کاروان امام حسین علیه السلام شود.
عمرو در هنگام واقعهی کربلا بنا بر روایات مختلف بین یازده تا بیست سال سن داشت ( مقتل الحسین مقرم – جلد یک). در روز عاشورا پس از به شهادت رسیدن پدر، مادرش به او امر بر جهاد کرد. عمرو لباس جنگ بر تن کرد و برای گرفتن اجازه به نزد سیدالشهداء علیه السلام رفت.
امام برای بار نخست به عمرو اجازه جهاد ندادند. عمرو بعد از مدت زمانی دوباره برای گرفتن اجازه جلو رفت. امام به نزدیکان فرمودند: «این جوان پدرش شهید شده است و مادرش به همراه کاروان است. شاید مادر میدان رفتن او را خوش نداشته باشد.»

عمرو بن جناده که این سخن امام حسین علیه السلام را شنید جلو آمد و گفت: «ای فرزند رسول خدا، مادرم مرا امر بر جهاد داده است و مرا فرمان داده که به خیمه باز نگردم مگر این که شما را یاری دهم. او خود لباس جنگ بر تنم کرد.»
پس امام حسین علیه السلام به او اجازهی جهاد دادند و عمرو بن جناده به میدان رفت (ذخیره الدارین- جلد یک – جمعی از نویسندگان).
او در میدان رجز میخواند و اشعار حماسی زیبایی میخواند. رجز معروف امیری حسین از اوست که: «امیری حسین و نعم الا میر سرور فؤاد البشیر النذیر. علی و فاطمه والده و هل تعلمون له من نظیر. سالارم حسین است و چه نیك امیری، كه نشاط دل پیامبر و مژدهدهنده (به سعادت) و بیمدهنده (از انحراف و دوری از حق) است. علی و فاطمه پدر و مادر اویند و آیا مانند او كسی را میشناسید؟»
عمرو در میدان جنگید تا به شهادت رسید. مالک بن نسر بدی سرش را از بدن جدا کرد و به سوی لشکرگاه امام حسین علیه السلام پرتاب نمود. مادرش سر او را برداشت و به سمت میدان پرتاب کرد. آن گاه در حالی که رجز میخواند عزم میدان کرد: «من در میان زنان زنی ضعیف و ناتوان هستم ولی در راه دفاع از فرزندان فاطمه شریف به شما ضربه میزنم.» امام از او خواستند که به میان خیمه برگردد و برای او، همسر و پسرش دعا کردند (الفتوح- ابن اعثم- جلد دو).
این نوجوان نیز همراه پدرش در زیارت ناحیه مقدسه مورد سلام امام زمان عجل الله تعالی فرجه است: «السلام علی جنادة بن كعب الانصاری الخزرجی، و ابنه عمرو بن جناده؛ سلام بر جناده پسر كعب انصاری خزرجی و فرزندش عمرو پسر جناده» (زیارت ناحیه مقدسه).

|
تاریخ درج: 28/10/1397 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 845