معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
رمیصا دختر ملحان بن خالد بن زید از اهالی یثرب و از زنان قبیله ی خزرج بود و مادرش ملیکه بنت مالک بود. همسرش مالک بن نضر از کفار مدینه بود و رمیصاء از او پسری به نام انس داشت.
هنگامی که آوازهی اسلام به مدینه رسید رمیصاء از جمله زنانی بود که به اسلام گروید هنگامی که همسرش به شهر بازگشت و ماجرای اسلام آوردن او را شنید سعی کرد او را از اسلام برگرداند ولی رمیصاء قبول نکرد و گفت: «چرا ترك این دین كنم. من به این مرد ایمان آوردهام.»
مالک بن نضر که از اسلام آوردن همسرش به شدت خشمگین بود او و فرزندش انس بن مالک را ترک کرد و راهی شام شد و در همان جا از دنیا رفت.
رمیصاء تا بزرگ شدن انس ازدواج نکرد و هنگامی که رسول خدا صلی الله و علیه و آله وارد مدینه شد پسرش را به خدمت او در آورد.
رمیصاء خود نیز در بیشتر غزوات اسلام شرکت کرد و در حالی که خنجری با خود حمل میکرد به مجروحان و زخمیها رسیدگی مینمود. در غزوه ی احد و خیبر مسیولیت رساندن آب به سربازان را داشت و همواره با خنجرش از خود دفاع میکرد.
چند سال پس از ورود پیامبر صلی الله و علیه و آله ابوطلحه در حالی که هنوز مشرک بود از وی خواستگاری نمود و او شرط ازدواج خود را اسلام آوردن ابوطلحه مطرح کرد و گفت: «من هرگز با یك مشرك ازدواج نخواهم كرد. اما بدان ای ابوطلحه كه خدایان شما نابود میشوند و شما نیز، در آتش جهنم خواهید سوخت، مگر آنكه به خدا و رسولش ایمان آوری، آنگاه با تو ازدواج خواهم نمود و از تو مهریه نمیخواهم.»

ابوطلحه پس از پرسیدن سوالاتی از اسلام قبول کرد و به نزد رسول خدا رفت و پیامبرصلی الله و علیه و آله خود آن دو را به عقد هم در آورد و مهریهی رمیصاء را اسلام آوردن ابوطلحه مقرر نمودند. ازدواج او و ابوطلحه برای زندگی هر دوی آن ها شادی و آرامش به همراه آورده بود، زیرا بر اساس معانی دقیق اسلامی بنا نهاده شده بود. رمیصاء همسر بسیار خوبی برای ابوطلحه بود و تمامی حقوق او را به جای میآورد و مانند مادری صالح، مراقب احوال او بود رمیصاء از ابوطلحه دو پسر به نام های ابو عمیر و عبدالله داشت.(۱) پیامبر صلی الله و علیه و آله در دوران زندگی خود هنگام خروج از شهر مدینه در سر راه خود به خانه ی او سرمیزد و گاه نمازهای مستحبی خود را در آن جا میخواند و بعد از صرف غذا و استراحت به راه خود ادامه میدادند.
رمیصاء از زنان مسلمان صدر اسلام بود که از او احادیث فراوانی نقل شده است و به گفتهی فرزندش انس بن مالک پیامبر صلی الله و علیه و آله بارها به او وعدهی بهشت و شهادت داده است. بعد از رحلت رسول خدا صلی الله و علیه و آله از رمیصاء و رفتار او در باره ی حمایت امیرالمومنین علیه السلام مطلبی نیامده ولی از آن جایی که همسرش تا پایان عمر از شیعیان حضرت بود میتوان نتیجه گرفت که رمیصاء نیز خلفای سه گانه را به رسمیت نمیشناخت.
گفته میشود رمیصاء در هنگام خلافت خلیفهی سوم در جنگ قبرس به شهادت رسید.
منابع
(۱) ابن سعد – جلد هشتم
(۲) نساء فی القرآن الکریم ، فؤاد حمد والدقس

|
تاریخ درج: 17/01/1398 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 892