معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
قبرستان بقیع
با این که تاریخچه ی بقیع به دوران قبل از اسلام می رسد، ولی بقیع تنها قبرستان مسلمانان بود. قبل از اسلام مردم مدینه اجسادشان را در دو گورستان بنی حرام و بنی سالم و یا گاهی در منازل خود دفن میکردند. اولین مسلمانی که به دستور رسول خدا صلی الله علیه و آله در بقیع مدفون شد عثمان بن مظعون بود که از یاران آن حضرت و از دوستان امام علی علیه السّلام به شمار می رفت. پس از او کشتگان احد وهمچنین ابراهیم فرزند رسول خدا صلی اللهعلیه وآله نیز در بقیع به خاک سپرده شدند. بیش از بیست و چهار نفر از خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله در بقیع با قبر مشخص وجود داشتند.
روایت شده که پیامبر صلی الله علیه و آله هر شب به بقیع می رفتند و برای آمرزش مدفونان در بقیع دعا می کردند و مسلمانان را به زیارت از بقیع تشویق مینمودند. (ابن قولویه - صفحهی ۵۲۹) امام حسن و امام سجاد و امام محمد باقر علیهم السّلام را در حکومتهای ضد اهلبیت علیهم السلام در بقیع به خاک سپردند. تا زمان سفاح عباسی که به حقانیت امیرالمومنین علیه السّلام اعتراف کرد، زیارت قبور اهل بقیع به سختی انجام میشد ولی مقبره ی مشخصی برای اینان وجود نداشت. در تاریخ ثبت شده که زمانی که در سال ۱۴۸ قمری پیکر امام صادق علیه السّلام را به بقیع بردند ایشان را در داخل حرم کنار قبور سه گانهی ائمه علیهم السلام، به خاک سپردند. این حرم جزئی از خانهی عقیل بوده که بعدها به صورت زیارتگاه عمومی در آمده است. (تاریخ حرم ائمهی بقیع - صفحهی۶۱) امام صادق علیه السّلام زیارت بقیع را پس از حج توصیه کرده و می فرمایند:
«هرگاه یکی از شما حج کند باید حجش را با زیارت ما کامل کند. زیرا زیارت ما تمامی حج است.» (شیخ صدوق)

در قرن پنجم هجری بنای حرم بازسازی شده و گنبد و بارگاه زیبایی در بقیع بنا شد. سال۱۲۲۱ قمری این بنا به دست دشمنان اهل بیت علیهم السلام تخریب شد ولی در سال ۱۲۹۲ قمری به دستور سلطان عبدالحمید دوم عثمانی بنا بازسازی شد. برای قبور چهارگانهی ائمه اطهار علیهم السّلام بقعهای بزرگ و حرمی هشت ضلعی ساخته شد. این مرقد دارای محراب و ضریح و قبه بوده است و حرم خادم و کفش دار و زیارت نامه خوان داشته است.
ضریح امام حسن علیه السّلام که به دستور مجدالملک ساخته شد از فلز ساخته شده و خطوط فارسی بر آن نقش بسته شده بود به طوری که ابن جبیر در سفرنامهی خود میگوید به گمانم کار از آثار شیعیان عجم میباشد. آخرین ضریح بقیع نیز به گفتهی مرحوم سید محسن امین در اصفهان ساخته شد.
«در اصفهان ضریح دیگری از فولاد به صورتی زیبا و ظریف ساخته شد که در قسمت بالای آن اسماء حسنی با آب طلا ترسیم شده بود که با سختی به جده منتقل شد و به خاطر ممانعت سران مدینه سه سال متوقف شد سرانجام با پرداخت مبلغ کلانی به مخالفان، در حرم نصب شد.»
در هشتم شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمری (آخر فروردین ۱۳۰۵ شمسی) توسط امیر محمد حاکم مدینه و به دستور عبدالعزیز آل سعود آرامگاه بقیع را ویران کردند.
به کارگرانی که این عمل ننگین را انجام دادند مبلغ هزار ریال دستمزد پرداخت گردید. این روز را یوم الهدم نامیدند.
در سال ۱۳۳۳ شمسی بر اثر فشار مراجع شیعه، محوطه از ضایعات تخلیه شد و گذرگاههای سیمانی برای عبور مردم ساخته شد. ولی همچنان مقابر بقیع با سنگ هایی مشخصند که هیچ نوشته و کتیبه ای بر روی آن درج نشده. این چهار سنگ مظلوم در مرکز دنیای اسلام بلندتر از هر گنبد و بارگاهی مظلومیت بقیع و اهل بیت علیهم السلام را فریاد می کنند.
السّلام علیکم ائمه البقیع

|
تاریخ درج: 01/03/1395 | کد مطلب: 8 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1300