معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
قصر بهشتی
مسجد کوفه (قسمت اول)
مسجد کوفه یکی از مساجد چهارگانه و بزرگ جهان اسلام است که در شهر کوفه در عراق امروزی واقع شده است. این مسجد در ۱۲ کیلومتری شمال شهر نجف قرار دارد. این مسجد را بعد از مسجد الحرام قدیمی ترین مسجد جهان میدانند و مسافران میتوانند نماز را در این مسجد به صورت کامل بخوانند.
بنابر برخی روایات، نخستین کسی که مسجد کوفه را طرح ریزی کرد و با وسعت زیادی آن را بنیان گذاشت، حضرت آدم علی نبینا و آله و علیه السلام بود و بعدها حضرت نوح علی نبینا و آله و علیه السلام پس از طوفان آن را تجدید بنا کرد.
ابن اسیر در تاریخ خود این گونه می نویسد که در سال هفدهم هجرت لشکر مسلمانان در مدائن حضور داشتند و آب و هوای آنجا برای سربازان سرزمین حجاز مناسب نبود از این سلمان فارسی و حذیفه برای یافتن مکانی مناسب به اطراف حرکت کردند.
سلمان این مکان را پیدا و مناسب برای استقرار سپاه یافت و در آن جا دو رکعت نماز خواند و از خدا خواست آن جا را جایگاه آرامش و استواری قرار دهد
هنگام ورود سپاهیان نخست تصمیم بر ساخت مسجد گرفته شد مساحت مسجد توسط ابوهیجاء اسدی با پرتاب چهار تیر مشخص شد و مسجد در آن مکان بنا گردید. (تاریخ ابن اثیر- جلد چهار).
در سال ۳۶ هجری قمری امیرالمومنین علی علیه السّلام وارد کوفه شده و آنجا را مرکز خلافت خود قرار دادند. حضور امیرالمومنین در این مسجد، بر اهمیت و توجه به آن افزوده گردید. امیرالمومنین بارها در این مسجد به نماز ایستاده، بر منبر آن خطبهها خوانده، برخی از امور قضاوت و کشورداری خود را در آنجا انجام داده و نهایتا در محراب این مسجد به شهادت رسیده است.

امیر المومنین علیه السّلام در خطبهای از خطبههای خویش فرمودند: «چهار قصر از قصرهای بهشتی در دنیا قرار دارد. اول مسجد الحرام دوم مسجد النبی سوم بیت المقدس و چهارم مسجد کوفه.» (وسایل الشیعه جلد پنجم).
امیرالمومنین علیه السّلام دربارهی مسجد کوفه فرمودهاند: «خداوند چیزی به شما بخشیده که به کس دیگری نداده است. خداوند این نمازگاهتان را برتری ویژهای بخشید. این مسجد خانهی آدم، جایگاه نوح، منزلگاه ادریس، مصلای ابراهیم خلیل و برادرم خضر و نمازگاه من است. مسجد شما یکی از چهار مسجدی است که خداوند آن را برای اهلش برگزیده است. گویی آن را میبینم که فردای قیامت با دو جامهی سفید وارد محشر میشود و کسانی را که در آن نماز خواندهاند را شفاعت مینماید و شفاعتش از جانب خدا رد نخواهد شد. در آینده حجر الاسود در آن نصب خواهد شد. زمانی میشود که همین مسجد نمازگاه فرزندم مهدی عج الله تعالی فرجه میشود.... . اگر مردم به فضیلت این مسجد آگاه بودند از اکناف جهان به سوی آن میشتافتند... .» (بحار الانوار جلد ۱۰۰).
از امام باقر علیه السّلام نیز روایت شده که هنگامی که قائم ما قیام کند، به کوفه رود و هیچ مومنی نیست مگرآن که در آن شهر کنار مهدی عجّل الله تعالی سکونت میگزیند یا به ان شهر میآید.» (بحار الانوار - جلد ۵۲).
از امام صادق علیه السّلام نیز نقل شده است که هزار پیامبر و هزار وصی در آن نماز گزاردهاند.
از امام رضا علیه السّلام نیز روایت شده است که: «این مسجد مکانی است که کشتی نوح بر آن نشست و نوح پیامبر از خداوند شفاعت وارد شدگان بر این دیار را گرفت و اگر صدبار وارد این مسجد شوید آمرزیده خواهید شد.» (وسایل الشیعه- جلد پنجم).
روایات دربارهی مسجد کوفه آن قدر زیاد است که در این مقاله نمیگنجد. در مقالهی بعدی تلاش میکنیم تاریخچه و مقامهای مسجد کوفه و اعمال وارد در آن جا را بیشتر برررسی نماییم.

|
تاریخ درج: 15/04/1395 | کد مطلب: 1 | تعداد نظرات: 1 | تعداد بازدید: 545