پاسخ یک سوال
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
متن سوال:
با سلام
سوال من در مورد ريا در انجام اعمال است. چون من تقريبا توي فاميل و اطرافيان ظاهر مذهبي تري نسبت به بقيه دارم حس ميكنم همه اعمال و رفتارم مورد توجه ديگران است. ناخودآگاه با اين كه خيلي تلاش ميكنم اينطور نباشد ولي بعضي مواقع حس ميكنم ممكن است اين موضوع برايم خوشايند باشد مخصوصاً وقتي ميبينم بعضي كارها يا رفتارهايم جنبه ي تبليغي پيدا ميكند و ديگران تاثير ميگيرند. ترس از اينكه اعمالم و رفتارم با ريا همراه باشد باعث شده خيلي مواقع كار خوبي يا عمل مستحبي را انجام ندهم.مثلا وقتي تصميم ميگيرم عمل مستحبي انجام دهم يا كار خيري براي كسي كنم در موقع تصميم و انجام آن نيّتم درست و پاك است و فقط در ذهنم براي رضاي خداست ولي خيلي مواقع بعد از آن به ذهنم ميايد كه فلاني خوشش اومد يا بقيه ديدن اين فكر خيلي من را آزار ميدهد و تقريبا تمام مدت ذهنم مشغول اين است كه كدام عملم خالص بوده كدام نه! جايي شنيدم شيطان دقيقاً از همين راه وارد ميشود. ميخواستم شما كمك كنيد تا بتوانم اين شك را از دلم پاك كنم. آيا نشانهاي هست كه بفهمم اعمالم مورد رضايت خدا و امام زمان علیه السّلام واقع شده يا نه؟
پاسخ:
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
المستغاث بک یا صاحب الزمان
با سلام و عرض تبریک به مناسبت ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات شما کاربر گرامی
ریا عبارت است از این که انسان بخواهد با نشان دادن اعمال و کارهای نیک خود به دیگران در اجتماع اعتبار و منزلت کسب کند. ریا نقطه مقابل اخلاص است که عبارت است از خالص کردن قصد و نیت برای خداوند متعال و خالی کردن نیت از غیر خدا و این که همه کارها فقط و فقط برای اطاعت امر پروردگار و کسب رضای الاهی انجام شود.
البته باید توجه داشت در برخی از موارد اظهار و آشکار کردن عمل نیک نه تنها ریا و مبغوض نیست، بلکه بسیار پسندیده است:
1- انجام آشکار اعمال نیک و صالح به قصد تشویق دیگران
2- انجام آشکار عبادات و اعمال به قصد تبلیغ دین. زیرا بسیار واضح است که تبلیغ مخفیانه معنا ندارد.
به عبارت دیگر در بسیاری از موارد واقعاً انجام کاری به صورت آشکار ریا نیست، بلکه انجام وظیفه است، ولی شیطان وسوسه میکند تا انسان را از فیض شرکت در انجام کارهای خیر و عبادات دسته جمعی باز دارد، باید این موارد را شناخت و برای مبارزه با شیطان شائبه ریا را نادیده گرفت و آنها را آشکارا انجام داد؛
همچنین باید توجه داشت که فعالیت شیطان در امور عبادی بسیار بالاست و بیشتر به سراغ کسانی میرود که در صراط مستقیم (راه امیرالمؤمنین علیه السّلام) حرکت میکنند.
از طرفی ما مأمور به انجام وظیفه و تبلیغ امور دینی هستیم و نگرانی از عدم قبول این واجب الهی (امر به معروف) نباید ما را از انجام آن کار بزرگ محروم کند و به همین اندازه که توفیق انجام این کار را پیدا کردهایم، باید امید قبولی آن عمل نزد پروردگار متعال و جلب رضایت او و حجت زندهاش را نیز داشته باشیم.
چنان چه پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
لَا فَتَحَ لِعَبْدٍ بَابَ عَمَلٍ فَخَزَنَ عَنْهُ بَابَ الْقَبُول (مستدرك الوسائل، ج۵، ص: ۱۶۱)
یعنی خداوند متعال باب عملی را برای بندهای نگشود مگر آن که باب قبول را برای او محفوظ داشت.
پس با توکل بر خداوند متعال و توسّل به ولیّ او، امام عصر عجّل الله فرجه، مقتدرانه با نیت خالص در صراط مستقیم گام بردارید و به هیچ وجه وسوسههای شیطان را به دل راه ندهید.
خواندن سورهی ناس، خواندن عبارت لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ و فرستادن صلوات برای دفع وسوسههای شیطانی توصیه شده است.
در انتها با توجه به این دقت نظر و توجه شما، پیشنهاد میکنیم که یک جلسه و جمع مذهبی را برای شرکت مستمر در آن، انتخاب نمایید تا بدین وسیله علاوه بر افزایش معلومات اعتقادی، با روشهای تأثیرگذاری مثبت در اطرافیان و تبلیغ معارف اهل بیت علیهمالسّلام آشنا شوید.
در صورتی که نقطهی ابهامی در پاسخ ما وجود داشت، لطفاً ما را از آن آگاه نمایید.
خدانگهدار

|
تاریخ درج: 15/04/1395 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1355