معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
شاهچراغ ، خورشیدی در شیراز
در شهر شاعر پرور شیراز آرامگاهی قرار دارد که به شاهچراغ معروف است و میزبان زائران و دوست داران اهل بیت علیهمالسلام میباشد. آن جا مزار احمد بن موسی و محمد بن موسی برادران امام رضا علیهالسّلام است. احمد بن موسی کاظم معروف به شاه چراغ پسر ارشد امام موسی کاظم علیهالسّلام از زنی عالمه به نام ام احمد بود. احمد بن موسی در زمان حیات پدر به بخشندگی معروف بود و روایت شده که در طول عمر پربرکت خویش هزار بنده را خریده و آزاد کرده است.
پس از شهادت امام موسی کاظم علیهالسّلام عدهای به گِرد او آمدند تا ادعای ولایت کند ولی ایشان خود را به محضر برادر رسانده و با او بیعت کرده و با صدای بلند ایشان را امامِ پس از پدر خواند و امام رضا علیهالسلام در مورد او فرمودهاند: «همچنان که حقّ را پنهان نداشته و ضایع نکردی خداوند در دنیا و آخرت تو را ضایع نکند.» (عیون اخبار الرضا -شیخ صدوق).
بعد از هجرت امام رضا علیهالسّلام به طوس، احمد بن موسی جمعی از بزرگان شیعه را گرد خود جمع کرد و راهی طوس شد. در راه گروه زیادی برای زیارت امام هشتم به او پیوستند. خبر حرکت این قافله، مأمون را ترساند و در شهر شیراز دستور به توقف کاروان داد.

حاکم شیراز خبر دروغین شهادت امام رضا علیهالسّلام را در شهر پخش کرد و از این رو مردم از گِرد برادران امام پراکنده شده و ایشان شبانه به خانهای پناه بردند ولی ماموران حکومتی به آن جا هجوم آورده و پس از به قتل رساندن دو برادر، بی حرمتی را بر ایشان کامل کرده و اجازهی دفن پیکر ایشان را نداده و خانه را بر روی پیکر این دو بزرگوار خراب کردند. مردم شهر جرأت نزدیک شدن به این خرابه را نداشتند و سالیان سال روی قبر به صورت تل خاک باقی ماند.
در زمان عضدالدوله دیلمی حکایاتی مبنی بر این که این تل به بزرگانی از خاندان علی علیهالسّلام تعلق دارد بر زبانها افتاد و این امر که هر شب جمعه از این مزار نوری مشاهده میشود. پس به دستور او تل خاک را شکافتند تا به پیکر سالم احمد بن موسی و سپس برادرش رسیدند. از عضدالدوله نقل شده که شاهچراغ انگشتری با این نوشته "العزه لله احمد بن موسی" بر دستش میکرده است. پس او دستور ساخت آرامگاهی را بر پیکر ایشان داد. (آثار عجم- میرزا فرصت شیرازی).
در سال ۷۴۵ قمری مادر شاه ابو الاسحاق پادشاه فارس آرامگاهی بزرگ برای ایشان ساخت و شاه اسماعیل صفوی در سال ۹۸۲ و ۹۹۷ دستور بازسازی آن را داد. در سال ۱۱۴۲ نادرشاه برای غلبه بر افغانها نذر شاه چراغ کرد و پس از پیروزی، قندیل بزرگی از طلا و نقره که وزن آن به ۷۲۰ مثقال میرسید، به حرم هدیه نمود. این قندیل پس از زلزلهی بزرگ شیراز و تخریب کامل حرم فروخته و صرف بازسازی حرم و خانههای اطراف شد.
در سال ۱۳۳۶ شمسی گنبد قدیمی آرامگاه برچیده و گنبد جدید بنا شد. معماری این حرم به سبک معماری آذری نزدیک است و با آیینه کاریها و کاشی کاریهای زیبا مزین گشته است. امروزه حرم شاه چراغ در سمت غرب حیاط و حرم سید میر محمد برادر شاه چراغ در سمت شمال شرقی حیاط واقع شده است.

|
تاریخ درج: 27/07/1395 | کد مطلب: 5 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 943