پاسخ یک سوال
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
متن سوال :
با سلام و عرض خسته نباشيد معني علم از نظر شرع چيست؟ و به چه چيزهايي علم اطلاق مي شود؟

متن پاسخ:
با عرض سلام خدمت شما کاربر گرامی
علم به معنای مطلق دانایی در مقابل جهل که به معنی نادانی است، میباشد. لذا این کلمه معنای وسیعی دارد. هرگونه اطلاع و در باره هرچیزی، علم به آن چیز محسوب میشود. از آن جمله علم به مبدا و معاد، علم به عاقبت امور، علم به چگونگی روابط و خصوصیات اشیاء، علم به امور اجتماعی ،علم به آینده، علم به قعر دریاها و وسعت کهکشانها و... و نیز علم فیزیک و ریاضی و طب و امثال اینها، همگی علم هستند.
مطلق دانستن، علم است و نظر خاصی در اسلام مطرح نیست. ولی اصولاً در کارها و بخصوص در امور دین تأکید بسیار بر کسب آگاهی و علم و دانستن شده است و ارزش عمل و عبادت کسی که با آگاهی آن را انجام میدهد، بسیار برتر از کسی است که بدون آگاهی دست به آن کار بزند.
ضمناً، در روایات به علومی ارزش داده شده که برای مردم مفید باشد. چنان که نقل است شخصی علم انساب داشت و از اسامی آباء و اجداد مردم اطلاع وسیعی داشت و برخی به او احترام زیادی میگذاشتند. پیامبر صلّی الله علیه و آله فرمودند: این علم، ارزش زیادی ندارد زیرا دانستن و ندانستن آن فرقی ندارد. یعنی دانستن اسامی آباء و اجداد علم محسوب میشود، ولی ارزش چندانی ندارد.
در نتیجه، علم گاهی بر آگاهی از دین اطلاق میشود که به آن علم فقه میگویند، گاهی نیز بر امور دنیا و راههای کسب و روزی است، آگاهی از قوانین و شگفتیهای جهان، نیز علم است و... و بسیاری از زمینههای دیگری که در میان مردم رواج داشته و چه بسا بی فایده هم باشند؛ بر همه این آگاهیها علم اطلاق میشود.
خدانگهدار

|
تاریخ درج: 28/11/1395 | کد مطلب: 9 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1634